Conform ultimelor descoperiri din medicina ne dam seama, ca medicina ne ofera modalitati de ameliorare si chiar de vindecare a multor afectiuni cu ajutorul celulelor stem. Unul dintre cei mai mari si mai importanti pasi ai medicinei este folosirea proprietatilor celulelor stem cu scopul de a vindeca. Din anul 2009 sunt posibile si la noi in tara recoltarea de celulele stem prin intermediul Bancii Stem Sure. Celulele stem sunt celulele care au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organismul uman avand rolul de a reface orice tesut, inlocuiesc celulele distruse cu celule noi, incetinind astfel imbatranirea prematura si imbolnavirea.
Celulele stem sunt celule care se pot inmulti prin diviziune celulara dupa o perioada foarte lunga de conservare si pot fi transformate si cultivate astfel incat sa formeze tesuturi, procedeu ce se efectueaza in conditii controlate.

Se doreste ca pe viitor sa se poate folosi celulele stem ca terapii pentru o gama foarte larga de afectiuni cum ar fi bolile de inima sau cancerul, accidentele vasculare cerebrale, boala Parkinson, scleroza multipla. In prezent, transplantul de maduva osoasa este cel mai des efectuat, cel mai sigur sim ai eficient.Celulele stem se impart in doua tipuri:
- Celule stem embrionare
- Celule stem adulte
Celulele stem embrionare-totipotente sunt celulele care se pot transforma in orice tip de celula. Acestea se recolteaza din tesut embrionar obtinut la inseminarile in vitro, insa aceste proceduri se efectueaza rar.
Celulele stem adulte se recolteaza din sangele cordonului ombilical si din peretele cordonului ombilical, din gelatina Wharton. Celulele stem adulte-pluripotente si multipotente au capacitati mai reduse de diferentiere, acestea putand da nastere altor celule ce vor forma tesuturi nervoase, osoase, hepatice.
Inainte de a lua o decizie cu privire la celule stem este important ce trebuie sa stii despre recoltarea celulelor stem.
Recoltarea celulelor stem in momentul nasterii este cea mai sigura metoda, realizata prin procedee non-invazive. Atat mama, cat si fatul sunt in stricta siguranta, metodele folosite nu afecteaza cu nimic in niciun fel pe vreunul dintre ei. Recoltarea celulelor stem este posibila atat in cazul nasterii normale cat si in cazul nasterii prin cezariana.
Recoltarea se face imediat dupa ce nou nascutul este scos din placenta. Volumul de sange ramas pe traiectul cordonului ombilical pana la placenta este suficient pentru a constitui o recoltare bogata in celule stem. Procedura se realizeaza de catre cadrele medicale care asista nasterea. Este foarte rapida si sigura, iar colectarea probelor se face intr-un kit special ce va fi depozitat la rece, pana in momentul transferului catre banca de celule stem.
Laboratorul Bancii Steam Sure este locul unde se va face analiza sangelui recoltat. Aceasta procedura este absolut necesara, deoarece se controleaza calitatea sangelui, relevandu-se astfel lipsa vreunei contaminari si cantitatea de celule stem. Dupa ce analizele confirma calitatea sanguina, se porneste procesul de stocare. Stocarea celulelor stem se face in vapori de azot sau ozot lichd, la temperaturi cuprinse intre -170 grade Celsius si -196 grade Celsius, in conditii de maxima siguranta.
Deasemenea foarte important la Banca Stem Sure este ca probele pot fi eliberate si transportate gratuit oriunde in lume in cazul unui transplant.