Ţelina este o plantă medicinală care îşi are originile în sudul Europei.Din punct de vedere medicinal, utile sunt toate părţile ţelinei, respectiv, frunzele, rădăcina si seminţele. In domeniul medical din ţelină se prepară infuzie, sirop, suc de frunze, decoct şi cataplasme. De asemenea, ţelina intră în combinaţie cu alte plante medicinale, în procesul de preparare a unor ceaiuri cu efect medicinal sporit.

Pentru ca are multe proprietati care contribuie la sanatatea noastra, intra pe site-ul doctormit.ro si citeste despre telina, ce actiune are, indicatii terapeutice, precautii si contraindicatii.

În bolile aparatului digestiv sunt folosite frunzele şi rădăcinile de ţelină pentru ca au o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv respectiv, gastrice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului, iar seminţele au proprietati carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.

Afecţiunile digestive care pot fi tratate pe bază de ţelină sunt: digestie lentă, icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare, intoxicarea sângelui.

Pentru ca are un conţinut bogat în vitamine, minerale şi acizi organici, ţelina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei şi un excelent revitalizant general în perioadele de stres.

Datorita proprietăţilor sedative, tonice şi stimulente, ţelina prezintă efecte deosebite în astenia psihică, fizică, în surmenaj, migrene, vertij, stări nevrotice, insomnie şi dureri de cap.

În bolile metabolice, prin efectele diuretice şi depurative, ţelina favorizează scăderea grăsimilor şi a apei din organism, cu acţiune directă asupra obezităţii şi celulitei. După consumul ţelinei se constată o diminuare a senzaţiei de foame.

Pentru ca are un conţinut în apioză şi mannitol asigură eficacitatea în diabetul zaharat, prin scăderea conţinutului de zahăr din sânge. Bogăţia în săruri minerale, mai ales în potasiu, magneziu şi fier dă ţelinei calitatea remineralizare, revigorare şi imunostimulare pentru organismele slăbite, anemice şi convalescente. În ceea ce priveşte bolile reumatice, ţelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze, lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice, precum şi efecte antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare.

Datorită conţinutului ridicat în vitamina E, factor de echilibrare a funcţiilor sexuale, ţelina are proprietati afrodisiace, cu acţiuni directe în creşterea virilităţii, a potenţei sexuale şi în vindecarea impotenţelor psihogene, survenite după un surmenaj fizic şi intelectual sau de origine vasculară şi endocrină.

Sucul de ţelină din frunze si radacini are efecte benefice în sterilitate feminină şi masculină, în frigiditate feminină şi în dezechilibrele hormonale la femei, în prelungirea tinereţii biologice, în combaterea tulburărilor de ciclu menstrual şi în apariţia precoce a menopauzei, cu dereglări la debutul climaxului.

În afecţiunile renale-genitale cum ar fi, amenoree, dismenoree, frigiditate, menopauză precoce, precum şi pentru stimularea creşterii sânilor, oprirea pilozităţii inestetice la femei, obezitate la femei, dereglări nervoase, lipsa imunităţii, insomnie şi somnolenţă se recomandă consumului de telina.

Mai multe informatii puteti descoperi aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *