Baletul a evoluat de la un dans social, la o arta a miscarii care fascinează prin frumusete, libertate, expresivitatea corpurilor și poveștile emoționante. In prezent, baletul este o forma de dezvoltare personala prin îmbinarea dintre arta miscare și sport. Cu fiecare forma de balet copilul se poate dezvolta într-o maniera personala si îsi poate crea un stil propriu de dans care îl va ajuta în exprimarea mai ușoara a emotiilor. Baletul le permite copiilor sa se exprime și sa comunice cu ajutorul corpului și miscarilor.
Baletul clasic este cel mai vechi și mai tradtionalist stil. Prin tehnicile speciale copii descopera pasii de baza din dans și îsi dezvolta grația, coordonarea și simetria miscarilor. Cu ajutorul baletului clasic, cei mici îsi dezvolta cultura muzicala și descopera frumusetea și bucuria miscarilor.
Baletul romantic este caracterizat de o liricitate crescuta. Prin gratia și delicatetea miscarilor, copii învata sa își exprime emotiile și sa transmita stari și povesti. Cu ajutorul baletului romantic copii patrund într-o lume plina de basm, legende populare și povești cu zane. În baletul romantic se pune accentul pe povestile emotionante dominate de figuri feminine,spirite ale padurii, nimfe sau fantome, acordand un rol major balerinelor.

Baletul neoclasic utilizeaza tehnicile și vocabularul baletului clasic, dar într-un mod abstract, fara a avea un scenariu clar. Acest stil permite o libertate mai mare, iar copiii dobandesc viteza în miscare și își concentreaza energia într-un mod creativ.
Baletul contemporan se afla la confluența între baletul clasic și dansul modern. A preluat elemente din ambele stiluri, pastrand vocabularul clasic. Creativitate și libertatea de expresie a baletului contemporan le permite copiilor sa își dezvolte fluiditatea miscarilor într-un mod distractiv si sa experimenteze. Copii se pot exprima cu ajutorul liniilor corpului, pot dansa pe poante sau în picioarele goale si vor dobandi încredere în sine, siguranta și rapiditate în miscari. Practicând acest stil, cei mici vor învatța și noi metode de expresivitate și tehnici actoricești ce le va permite sa se exprime si sa comunice cu o mai mare usurinta.
Limbajul baletului s-a adaptat continuu publicului sau și societații în care s-a dezvoltat. In zilele noastre ne putem bucura în egala masura de un spectacol de balet clasic, cât și reprezentații de balet contemporan în locuri nonconformiste și contexte diferite de cele oferite de marile scene. Mai mult decât o meserie, baletul este un stil de viata care îi învata pe cei mici, indiferent de nivelul de pregatire, despre sensibilitate si expresivitate, frumusete, gratie și armonie.