Testele genetice reprezintă proceduri care se folosesc de ADN-ul unei persoane pentru a determina absența sau prezența unor probleme genetice. Au mai multe scopuri, printre care amintim:

  • contribuie la diagnosticarea unor boli genetice, în scopul de a fi tratate la timp;
  • ajută la identificarea riscului de dezvoltare a unei boli moștenite genetic, astfel încât să se acționeze din stadiul incipient al afecțiunii;
  • pot ajuta la prescrierea unui tratament potrivit, care să funcționeze la fiecare persoană în parte;
  • sunt capabile să identifice anumite afecțiuni transmise genetic fătului, în sarcină;
  • pot furniza informații foarte importante cu privire la genetica unei persoane, ceea ce poate da date complexe și sigure legate de originea unui individ.

Analize genetice poți face la laboratoare specializate sau la cabinetele de analize care la rândul lor colaborează cu laboratoare de genetic, așa cum este ProTest Diagnostic. Aceștia sunt în parteneriat cu Genetic Lab. Prețurile și durata de analiză a probelor variază în funcție de procedura citogenetică realizată.

Sunt mai multe tipuri de teste genetice pe care le pot face persoanele interesate. În primul rând este vorba despre cele realizate în scopul determinării unor afecțiuni genetice prezente în familie. Cel mai frecvent asta se întâmplă în cazul în care sunt persoane care au avut sau au cancer mamar, ovarian sau boala Huntington. Nu trebuie să ai simptome pentru a afla dacă ai sau nu o astfel de predispoziție, ci poți pur și simplu să îți faci această analiză pentru a verifica dacă totul este în regulă și dacă este sau nu cazul să începi un tratament.

Sunt cazuri în care oamenii fac teste genetice pentru a vedea dacă sunt purtători ai unei boli genetice în cazul în care vor să facă un copil. Anumite boli pot fi transmise următoarei generații fără simptome – atrofii musculare, fibroză chistică etc. Așadar, dacă vrei să faci un copil și în familia ta sunt boli ce se știe că sunt moștenite genetic, fă mai întâi un test apoi decide-te ce faci mai departe.

Testele genetice sunt făcute și de femeile însărcinate, în cazul lor având scopul de a detecta anumite anomalii pe care le are fătul. Astfel, se pot detecta afecțiuni precum sindrom Down, spina bifida sau sindromul Edwards. Astfel de teste ar trebui făcute de toate femeile însărcinate, indiferent dacă în familie sunt sau nu cazuri similare. Însă, un test de screening pozitiv nu înseamnă că fătul are 100% o anumită boală, ci pentru a determina anumite aspecte în mod cert, sunt necesare și alte investigații suplimentare.

Sunt persoane care fact teste genetice și pentru a slăbi, astfel putând fi realizate diete specifice fiecărui organism în parte. Astfel, va avea loc o pierdere în greutate mai eficientă și realizată într-un mod mult mai sănătos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *