
In embrion, primele celule care se formeaza sunt celulele stem. Din acestea se formeaza organele, oasele, pielea, ele fiind cele care creaza viata. In forma lor pura, celulele stem se regasesc in sangele si tesutul cordonului ombilical. Cu alte cuvinte, celulele stem sunt cele care cladesc corpul uman. Fata de alte celule din corp, care se divid si formeaza celule identice cu ele insele, la inceput, celulele stem se dezvolta in oricare din cele 200 de tipuri de celule prezente in corpul uman. Celulele stem se pot auto-genera si se pot multiplica de nenumarate ori. Ele se formeaza incontinuu si ne reinnoiesc sangele, maduva oaselor si sistemul nostru imunitar. De aici, rezulta faptul ca celulele stem au capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta, ceea ce inseamna ca au un potential terapeutic mare pentru diferite afectiuni.
La nasterea bebelusului, dupa taierea cordonului ombilical, o cantitate importanta de sange bogat in celule stem ramane in acesta, oferind posibilitatea recoltarii imediate.
Celulele stem sunt apoi prelevate si izolate in laboratoare specializate si pastrate prin criogenare, pentru o eventuala intrebuintare in viitor.
Printre avantajele recoltarii de celule stem se numara:
-celulele stem se regasesc intr-un numar foarte mare in cordonul ombilical, avand o probabilitate mai mare de a produce tesuturi umane
-sunt cele mai tinere, puternice si sanatoase celule de care dispune organismul
-nu au avut cum sa fie influentate de efectele nocive ale mediului sau ale stilului de viata
-sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat indiferent de tipul nasterii
-prelevarea nu este invaziva si nu influenteaza cursul natural al nasterii
-recoltarea este facila si nedureroasa fata de recoltarea celulelor mature din maduva osoasa
-faptul ca pot fi criogenizate le permite sa fie pastrate timp indelungat si utilizate o perioada indelungata
Celulele stem sunt cea mai buna varianta in ceea ce priveste un transplant in boli hematologice, genetice si oncologice. Utilitatea celulelor stem a fost demonstrata atat in studii, cat si in numeroase transplanturi reusite. Celulele stem sunt utilizate in tratamentul a peste 80 de afectiuni, iar numarul afectiunilor ce urmeaza a fi tratate cu ajutorul celulelor stem, creste de la o zi la cealalta. Cu alte cuvinte, celulele stem din sangele de cordon ombilical sunt un dar pretios cu proprietati terapeutice unice.
Un domeniu recent in care sunt utilizate celulele stem este medicina regenerativa, care se bazeaza pe capacitatile celulelor stem, fiind folosite in tratamente si terapii din ce in ce mai variate.
Daca si tu iti doresti ca bebelusul tau sa aibe acces la toate aceste facilitati, iti recomandam banca de celule stem, Stem Sure, prima banca din Romania care incepand cu anul 2009 le ofera parintilor posibilitatea recoltarii de celule stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical si mezenchimale din tesutul de cordon ombilical si procesarea acestora intr-un laborator ce detine acreditarea JACIE.