La desert sau cu feluri de mancare dominate de gust cu tente dulcege, vinurile albe dulci sunt o alegere inspirata care poate pontenta aroma deosebita a preparatului servit. Ideea de baza pentru vinurile albe dulci e simpla: daca ai un vin alb dulce, il asociezi cu feluri de mancare dulci, deserturi, insa vinul trebuie sa fie mai dulce decat preparatul din farfurie. Vinurile albe dulci sunt folosite mai ales la preparatele care vin din bucatariile Sud-Asiatice si Indiene, intalnim variante aromatice cu o prevalenta a unei anumite arome a compusilor speciali gasiti doar in vinurile dulci albe.

Asocierea dintre vinurile albe dulci si felurile de mancare e simpla. Intai se gusta din felul de mancare pentru care se va alege vinul si o picatura de vin alb dulce. Cand apare o aroma complementara sau pozitiv congruenta asocierea este ideala. Daca ne dam seama de cat de dulce e vinul alb, de aciditate si de intensitate putem sa combinam foarte usor vinurile cu felurile de mancare. Putem alege un vin dulce alb alaturi de mancarurile condimentate, servite caldute, chiar fierbinti, cele sarate se combina perfect cu vinurile albe dulci, ducand la un gust sarat-dulce placut. Sosurile cu mult otet pot fi asociate cu vinurile albe dulci cu aciditate mai mare, un Riesling va merge de minune cu un sos mai „puternic”. Tofu se potriveste bine cu vinurile albe dulci, sosurile asiatice dulci cu mult zahar sunt temperate de vinurile albe dulci. In afara de ciocolata, care nu prea merge cu vinurile albe dulci, orice se poate asocia cu ele, caramel, fructe, vanilie, nuca de cocos. Trebuie doar sa gasim asocierile perfecte, vizual si din punct de vedere al gusturilor.

Nu e suficient sa stii cum sa asociezi vinurile albe dulci cu felurile de mancare, trebuie sa stii cum sa le alegi pe cele mai inspirate, cu gusturi unice. Specialistii de la Crama Budureasca au vin alb dulce de desert deosebit de apreciat in tara si peste hotare, un Muscat Ottonel Origini, puteti alege un vin dulce alb pt a fi servit cu legume gratinate, peste, paste, salate, fructe de mare.

O cina sau un pranz vor fi deosebite alaturi de un vin Origini Muscat Ottonel 2016 (dulce), cu arome de fagure de miere, flori de faneata, gust catifelat si suav de miere si caise parguite. Prajiturile cu fructe, branzeturile integrate in deserturile simple, nu foarte dulci sunt asocieri ideale pentru acest sortiment de vin alb dulce. Alcoolul este de 11.5%, deci va oferi exact alcoolizarea de care are nevoie orice masa importanta. Cu vinurile albe dulci de la Crama Budureasca deserturile si felurile de mancare speciale vor fi acompaniate mereu de arome desavarsite si bine puse in evidenta cu ajutorul unor vinuri excelente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *